OM FILIP WINTHER

Filip Winther är en Stockholmsbaserad musiker samt videoskapare på YouTube.

2008-2011: STARTEN
Efter att i väldigt unga år ha skrivit flera olika visor började Filip Winther vid 13 års ålder att skriva raptexter under namnet Grey Coin och efter ett års skrivande spelade han in texterna med en enkel USB-mikrofon i sin källare. Detta ledde till att han skickade in ett par av de inspelade låtarna till Lilla melodifestivalen. Han kom med med bidraget Jag lovar och svär och slutade på en delad sjätteplats.


Låten släpptes under namnet Filip på grund av att han inte fick använda sig av sitt artistnamn Grey Coin, vilket ledde till att artistnamnet försvann helt och hållet ett par år senare.

År 2010 började produktionen av en skiva som kom att kallas My Lyrical Equipment, som mestadels spelades in i skolans musiksal. Många av spåren på skivan hade musik och beats hämtade från internet men eftersom att Filip nyligen hade börjat producera och komponera sin egen musik var detta första gången som vissa spår inte bara var skrivna av honom, utan även komponerade och producerade.
2011 släpptes denna skiva under en kort period på Spotify men plockades ned just på grund av att många beats hämtade från internet användes utan tillåtelse. Sedan dess har han inte officiellt släppt musik inspelad på beats från internet.

Efter skivans släpp beslutade han sig för att slopa sitt artistnamn och bara kalla sig själv för Filip Winther.

 

2012-2013: FRAMGÅNG PÅ YOUTUBE
Ända sedan 2008 har Filip laddat upp olika typer av videor på olika kanaler på YouTube men när året blev 2012 bestämde han sig för att lägga upp en video varenda lördag (SATURDAY VLOG) hela året ut - något han skulle lyckas väldigt bra med.
Under året gick han från ca 100 prenumeranter till 13 000 på sin kanal FilipWintherTV. Året efter ville han, inte lika regelbundet, skapa lite andra typer av videor. Detta ledde till att framfarten stannade av lite.
Sommaren 2013 valde han att gå med i det allra första svenska YouTube-nätverket Splay men eftersom att kanalen FilipWintherTV fortfarande hade 1 år kvar på kontraktet med det amerikanska nätverket Fullscreen var Filip tvungen att skapa en ny kanal vid namn FilipWintherYo. Detta förvirrade publiken och ledde till att framfarten stannade av mer än någonsin (dock började FilipWintherYo ta fart igen 2016/2017 och är än idag väldigt aktiv).

Musikmässigt släpptes inte mycket under dessa år - men en låt stack. Låten Fel sida om sängen släpptes i maj 2012 och kom att bli en av Filips mest populära låtar någonsin med över 200 000 visningar på YouTube.

Även hiphop-gruppen HP95 startades 2012 av Filip Winther och tre av hans gymnasievänner. Tillsammans släppte de den sarkastiska låten Hårda Pojkar 95 men har sedan dess inte släppt något mer.

 
2014-2017: INTENDED RECORDS
Den oberoende labeln Intended Records startades upp i början av 2014 av Filip Winther och det är genom den han släpper all sin musik till tjänster som exempelvis Spotify och iTunes. Under 2014 släpptes fem stycken singlar (Luft, Loser, Fel sida om sängen, Politik blaha och Jag) som sedan året efter följdes upp av samlingsalbumet Skåpmat, vars spår var en blandning av låtar Filip skapat mellan åren 2011 till 2015.

Våren 2016 släpptes äntligen albumet Dö cool, ett album Filip Winther började jobba på redan 2011. Under vintern samma år släpptes även fysiska utgåvor i begränsade upplagor av både Skåpmat och Dö cool.

Efter släppet av Dö cool började Filip att fokusera mer på YouTube igen och började ladda upp en video i veckan, precis som under år 2012, fast denna gång på den "nya" kanalen FilipWintherYo. Under ett år lyckades han öka med 4 000 prenumeranter och är fortfarande väldigt aktiv än idag.

Hösten 2017 släpptes Månlandaren, en EP med sex stycken spår.

KORTA FAKTA

Fullständigt namn: Bo Filip Winther
Födelsedatum: 20 mars 1995
Födelseort: Solna, Stockholm
YouTube-prenumeranter: 11 000 +

• ​​​​​​​Grupptillhörigheter:
HP95 (2012-) - Hiphop
Fackbojz (2016-)