FILIP WINTHER

Bo Filip Winther, född 20 mars 1995 i Solna, Stockholm, är en hiphopartist, låtskrivare och musikproducent som även skapar underhållning på internet.

Musik
Efter att i väldigt unga år ha skrivit diverse texter började Filip Winther vid 13 års ålder att skriva raptexter. Efter 1 år av låtskrivande spelade han in texterna med en enkel USB-mikrofon i sin källare. Detta ledde till att han skickade in ett par av de inspelade låtarna till Lilla melodifestivalen 2009. Han kom med med bidraget Jag lovar och svär och slutade på en delad sjätteplats. Låten är än idag (2019) den låt med flest ord i hela Lilla melodifestivalens historia. Den släpptes under artistnamnet Filip på grund av att artisterna i Lilla melodifestivalen endast fick använda sig av sina förnamn vid sina framträdanden.

Låten Fel sida om sängen, som släpptes i maj 2012, kom att bli en av Filips mest populära låtar med över en kvarts miljon streams totalt.

I början av 2014 rebrandade Filip Winther sin indielabel Grey Coin Productions och startade därmed Intended Records, vilken han släpper sin musik genom.

Våren 2016 släpptes debutalbumet Dö cool, ett album som började produceras redan 2011. Under vintern samma år släpptes Dö cool även i en begränsad upplaga av fysiska CD-skivor. Inför släppet av Dö cool släpptes 2015 samlingsalbumet Skåpmat som innehöll tidigare släppta (och några osläppta) verk.

16 månader efter releasen av debutalbumet släpptes EP:n Månlandaren som var i produktion under sommaren 2017. Den bestod av 6 stycken spår med temat rymden.

Efter releasen av Månlandaren tog Filip en kortare paus men började ganska snart att arbeta igen, på nästa projekt. Efter 2 år (och efter en stor musikalisk utvecklingskurva) släpptes hans andra soloalbum Trauma under hösten 2019. Albumet innehöll 16 stycken spår som spelades in och producerades under tidsperioden 2017-2019.

Diskografi
 
Album & EP:s
• 2019 - Trauma - album
• 2017 - Månlandaren - EP
• 2016 - Dö cool - album

Samlingsalbum, deluxealbum & mixtapes
• 2020 - Trauma (Deluxe) - deluxealbum
• 2015 - Skåpmat - samlingsalbum
• 2011 - My Lyrical Equipment - mixtape

Singlar
• 2019 - Låt världen brinna
• 2019 - Hungrig (feat. Shazaam)
• 2019 - Jag lovar och svär 2
• 2019 - Kvicksilver
• 2019 - Följa John (feat. Primus Månsson & JNL)
• 2018 - Ros
• 2018 - Bruten kvist
• 2018 - Supernova (Alexander Edström Remix)
• 2018 - Jag vill inte rädda världen
• 2017 - En kasse skridskor
• 2016 - Ingen dum idé
• 2015 - Kamouflage
• 2014 - Psykopat - Del 5
• 2014 - Politik blaha
• 2014 - Loser
• 2014 - Luft
• 2013 - Psykopat - Del 4
• 2012 - Psykopat - Del 3
• 2012 - The Plastic Knight
• 2012 - Vår YouTube-familj
• 2012 - Fel sida om sängen
• 2012 - Robotar
• 2012 - Kärlek för idioter
• 2011 - Psykopat - Del 2
• 2011 - Jag
• 2011 - Skrivtorka
• 2011 - Söndagsångest (feat. Uncle Pong)
• 2010 - Alla böcker har ett slut
• 2010 - Fake Fans
• 2010 - Psykopat
• 2010 - Alkoholister vid 15

Medverkan
• 2019 - JNL - Tidlös Promenad - "Trallar" - album
• 2019 - JNL feat. Filip Winther - Trallar - singel
• 2012 - HP95 - Hårda pojkar 95 - singel
• 2010 - Högga feat. Filip Winther & Hannes - Mina åsikter - singel
• 2009 - Lilla melodifestivalen 2009 - "Jag lovar och svär" - album

Födelsenamn: Bo Filip Winther
Smeknamn: FW • Fille
Födelsedatum: 20 mars 1995
Födelseort: Solna, Stockholm
Genre: Hiphop • Rap • Trap
År som aktiv: 2008-nutid
Label: Grey Coin Productions (2008-2013) • Intended Records (2014-nutid)