FILIP WINTHER

Bo Filip Winther, född 20 mars 1995 i Solna, Stockholm, är en hiphopartist, låtskrivare och musikproducent som även skapar underhållning på internet.

Musik
Efter att i väldigt unga år ha skrivit diverse texter började Filip Winther vid 13 års ålder att skriva raptexter. Efter ett år av låtskrivande spelade han in texterna med en enkel USB-mikrofon i sin källare. Detta ledde till att han skickade in ett par av de inspelade låtarna till Lilla melodifestivalen 2009. Han kom med med bidraget Jag lovar och svär och slutade på en delad sjätteplats. Låten är än idag (2019) den låt med flest ord i hela Lilla melodifestivalens historia. Den släpptes under namnet Filip på grund av att artisterna i Lilla melodifestivalen bara fick använda sig av sina förnamn.

I början av 2014 startade Filip Winther indie-labeln Intended Records, vilken han släpper den mesta av hans musik genom.

Låten Fel sida om sängen släpptes i maj 2012 och kom att bli en av Filips mest populära låtar med över en kvarts miljon uppspelningar totalt.

Våren 2016 släpptes albumet Dö cool, ett album som började produceras redan 2011. Under Vintern samma år släpptes Dö cool även i en begränsad upplaga av fysiska skivor.
Inför släppet av Dö cool släpptes 2015 samlingsalbumet Skåpmat som innehöll tidigare släppta (och några osläppta) verk.

EP:n Månlandaren släpptes hösten 2017. Den bestod av sex stycken spår med temat rymden.

Just nu jobbar Filip Winther på sitt andra album Trauma som kommer att släppas under 2019.

Diskografi
 
Album, EP:s & mixtapes
Trauma - album (TBA)
Månlandaren - EP (2017)
Dö cool - album (2016)
Skåpmat - samlingsalbum (2015)
My Lyrical Equipment - mixtape (2011)

Singlar
Kvicksilver (2019)
Följa John feat. Primus Månsson & JNL (2019)
Ros (2018)
Bruten kvist (2018)
Supernova - Alexander Edström Remix (2018)
Jag vill inte rädda världen (2018)
En kasse skridskor (2017)
Ingen dum idé (2016)
Politik blaha (2014)
Loser (2014)
Luft (2014)
Fel sida om sängen (2012)
Kärlek för idioter (2012)
Jag (2011)
Skrivtorka (2011)

Medverkan
Trallar - JNL feat. Filip Winther (2019) - singel
Jag lovar och svär (2009) - från Lilla melodifestivalen 2009

Födelsenamn: Bo Filip Winther
Smeknamn: FW • Fille
Födelsedatum: 20 mars 1995
Födelseort: Solna, Stockholm
Genre: Hiphop • Rap • Trap
År som aktiv: 2008-nutid
Label: Grey Coin Productions (2008-2013) • Intended Records (2014-nutid)